Vad du behöver veta om liniment

Liniment är en slags salva som antingen värmer eller kyler och lindrar smarta då den hjälper spända muskler att slappna av. I dag finns det flera olika sorters liniment med varierande styrka och olika aktiva ingredienser – allt beroende på smärtgraden – och det är möjligt att använda liniment varje dag liksom vid behov då och då.

Det finns olika användningsområden beroende på vilken effekt du är ute efter. Därför ska du se över vilken sort det är du köper då det finns olika varianter. För att exempelvis uppnå en avslappnande verkan som känns behaglig och uppfriskande för ansträngda muskler och muskelfästen kan du massera in liniment efter ett träningspass. Använder du däremot liniment innan du ska anstränga kroppen och dina muskler kommer du att öka din uthållighet.

Stryk på liniment vid smärta

Liniment kan du använda i samband med överbelastning liksom vid muskelinflammationer samt led- och muskelsmärtor. Det är inte ovanligt att detta används av reumatiker och personer som lider av exempelvis ryggskott, ischias och fibromyalgi. Allt du behöver göra är att stryka på ett tunt lager av salvan direkt på huden där du har ont och vill lindra värk och smärta. Det finns särskilda ämnen som ofta används i liniment så som mentol, metyl och salicylat som bidrar till att öka blodcirkulationen i kroppens ytliga blodkärl.

I dag kan du välja mellan liniment i form av klassiska salvor men även som exempelvis spray och plåster. Ingredienserna varierar mellan olika produkter och kan som sagt verka både värmande och kylande. Nedan ser du ett par exempel.

Tips på populära liniment

  • Linnex Stick: Det här är ett väldigt starkt liniment som innehåller flera olika aktiva ämnen. Därför är det rekommenderat att stryka på salvan på ett litet område till att börja med. Linnex Stick lindrar muskelsmärta och värk i leder genom att verka både antiinflammatoriskt och öka blodcirkulationen. En av anledningarna till att just Linnex Stick har blivit ett sådant populärt liniment har att göra med att det verkar snabbt och länge. Dessutom är det enkelt att applicera då det räcker att stryka på det och du behöver inte massera in det.

 

  • Tiger Balsam: Det här är en riktig klassiker bland liniment och finns i dag i flera olika varianter. Med andra ord är det bra att kontrollera vilken sort det är du köper! Numera finns det Tiger Balsam Soft, Tiger Balsam Röd, Tiger Balsam Vit och Tiger Balsam plåster. Tiger Balsam Soft lanserades 2005 och erbjuder lika effektiv lindring som den vita och röda – skillnaden är dess mjukare konsistens. Detta liniment kan användas som lindring vid muskelsmärtor men även vid mindre insektsbett och som lindring av de övre luftvägarna. Tiger Balsam Röd och Vit är sammansatta efter ett recept som använts i Asien i tusentals år för att behandla muskelsmärtor och sträckningar. Dessa är dock något fastare i sin konsistens och passar utmärkt för dig som vill kunna massera in salvan.

 

  • Hot & Cold: Ett annat känt liniment är Hot & Cold och det används både av utbildade massörer och för hemmabruk. En av de aktiva ingredienserna i detta liniment är Aloe Vera. Denna kräm absorberas lätt av huden och når ner på djupet. Dessutom är det även helt naturligt och hjälper till vid bland annat belastningsskador och idrottsskador.
19 Jan 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)