Förebygg psykisk ohälsa i hemmet

För att vi ska må bra krävs det en balans i tillvaron. Man behöver både ett meningsfullt arbete, en bra hemmiljö och möjligheten att ägna sig åt utvecklande sysslor under fritiden. För många kommer det dock tider i livet då man tvingas spendera mer tid i hemmet än vanligt. Det kan vara under en graviditet, sjukskrivning eller vid arbetslöshet. I sådana tider blir det extra viktigt att man verkligen trivs där hemma för att kompensera för de delar av ens liv man tvingats ta paus ifrån.

Faktiskt kan det vara bra, när man vet att man står inför en sådan period, att planera och ladda upp med projekt som bidrar med att göra det trivsammare. Bara att man håller sig sysselsatt och tar tag i saker som direkt gör att man märker skillnad därhemma kan göra gott för att hålla humöret uppe. Exakt vilka projekt man tar på sig får givetvis hälsan och orken bestämma men även om man är höggravid eller återhämtar sig efter en knäoperation finns det faktiskt gott om pyssel man kan ta tag i.

Gravid kvinna

En ljus och varm miljö är kritisk

 

Att stänga sig inne i ett mörkt och dystert hem mår ingen bra av i längden. Därför är det otroligt viktigt att man skapar en ljus och inbjudande miljö där hemma om man vet att man kommer behöva spendera en längre period i hemmet. Om dina dörrar och fönster inte släpper in tillräckligt ljus eller är gamla och slitna kan det vara hög tid att byta ut dem för att man ska kunna få tillräckligt med solljus oavsett vart man befinner sig i huset. Behöver du nya fönster kan du hitta billiga fönster på sparfonster.se. Även en ny dörr kan öka ljusintaget, men främst så bidrar den till att skapa en positiv känsla varje gång du kommer hem. Här hittar du en länk där du kan läsa om de populäraste typerna av dörrar i Sverige.

Dekorationer i hemmet

Har man väl tillräckligt med solljus är det dags att plantera vackra växter och blommor i de rum där man befinner sig i. Grönska bidrar till att göra hemmet levande samtidigt som det faktiskt förbättrar inomhusluften. Att vattna och ta hand om sina växter är dessutom en utmärkt terapi även för den som tror sig sakna gröna fingrar.

Till sist finns det gott om andra små projekt man kan ta hand om när man helt plötsligt får mer tid över på dagen. Varför inte rama in och hänga upp de där gamla familjefotona som blivit liggande eller rensa ut lådorna i förrådet.

Planera inför framtiden

 

För de flesta är det fråga om en övergående period och man bör definitivt ha siktet på att återgå till sitt normala liv när tillståndet som håller en hemma är över. Det är vanligt att man känner sig lite nedstämd under den här tiden. Ett vanligt exempel på detta är kvinnor som befinner sig hemma under en graviditet men även män som befinner sig hemma av en hälsoorsak kan lätt drabbas av depression.

Ett misstag både män och kvinnor som går in i en period där man blir mer stillasittande och hemmabunden ofta begår är att överskatta hur stark man är och tro att omställningen kommer att gå enkelt. Genom att förbereda sig så kan man lindra många av de psykiska påfrestningarna.

28 Sep 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)