Topp 20 lista på vilka livsmedel som boostar ditt humör rejält!

När man börjar må dåligt psykiskt, fysiskt eller mentalt så hänger det oftast ihop med vilken kost man intar under dagarna. Äter man mestadels skräpmat så kommer man logiskt nog inte att må så bra. Äter man hyfsat nyttigt så kommer man också att må hyfsat bra... Enkel logik, men ändå har vi svenskar ganska svårt att förstå hur det hänger ihop.

Eller, rättare sagt, vi förstår men många väljer att blunda för sanningen. Istället för att ändra vår kostplan så tar vi den enkla utvägen. Dvs, vi väljer att gå till läkaren och beskriva våra besvär och därefter förmodligen få någon receptbelagd medicin utskriven då både läkaren och du själv anses ha kommit fram till den enda slutsatsen som finns i världen. Du är deprimered och behöver därför antidepressiva preparat för att komma in på rätt bana igen...

Läkaren blir glad. Han eller hon slipper att ha bekymmer med dig mer. Du blir glad då du "äntligen funnit en lösning på alla dina problem och nu kan du blicka framåt". Men... Verkligheten är oftast en aning annorlunda och inte minst i Sverige då många av oss har en på tok för dålig kosthållning! Vi på Superhalsa.se påstår givetvis inte att allt beror på kosten. Alla är olika och alla har olika problem, men vi vill ändå poängtera att i många fall så kan man hjälpa sig själv extremt mycket bara genom att se över vad man egentligen stoppar i sig om dagarna.

Vi har därför satt ihop en topp 20 lista på vilka livsmedel du bör inhandla när du nästa gång sätter kurs mot din lokala matvarubutik. Det är inga "konstiga livsmedel" som bara går att hitta i speciella affärer och det är inte heller några livsmedel som man behöver sälja hus och bil för att ha råd med.

Boosta ditt humör - Topp 20 listan!

1. Sötpotatis - I jämförelse med vanlig potatis så upptas sötpotatisen inte alls lika snabbt av din kropp. Detta betyder i sin tur att ditt blodsocker inte åker berg och dalbana under dagen utan håller sig på en jämn och stabil nivå.

2. Bovete - Vill du höja din energinivå så är bovete något för dig. Bovete, och inte minst bovetenudlar (som innehåller MYCKET mer energi än vanliga "billighetsnudlar") är fullspäckade med energi och det kommer att hålla ditt humör i topptrim!

3. Ägg - En fantastisk proteinkälla. Förutom protein så innehåller ägg Omega 3, selen och D-Vitamin. Just D-vitamin slarvar vi svenskar med (solen ger oss D-vitamin gratis men sommaren är inte så lång i Sverige) så ägg är ett perfekt sätt att få oss i ämnet på naturlig väg istället för kosttillskott. Men för att tillgodose sitt D-vitamin behov är det ändå nödvändigt att ta kostillskott under vinterhalvåret då solen inte visar sig särskilt ofta här i Sverige.

4. Sardiner - Det finns Omega 3-fetter i så gott som alla fisksorter men sardiner kommer utan tvekan på topp 3 listan över vilken fisk som innehåller mest Omega 3! Brist på Omega 3-fetter i kroppen leder i väldigt många fall till depression så sätt igång och fyll på depåerna idag. Nackdelen är att sardiner inte är speciellt billiga...

5. Havregryn - Precis som ägg så innehåller havregryn ämnet selen men i en lite större mängd. Du får så kallad "positiv långsam energi" av havregryn och det betyder i sin tur stabila blodsockerhalter. 

6. Kalkon - Att käka kalkon innebär en förhöjd serotonin nivå i kroppen som i sin tur leder till välmående och ett väl fungerande humör. Det är även så fiffigt att serotoninet du får av kalkonen blir till melatoninhormon som gör att du sover bättre om nätterna. Det är med andra ord raka vägen till en lycklig vardag!

7. Bananer - En banan ser inte mycket ut för världen men underskatta inte den. Bananer innehåller livsviktiga ämnen såsom kaliuim, magnesium och zink. Detta är ämnen som förebygger en rad olika besvär som man kan drabbas av. Exempel är stress, depression och även sömnproblem. 

8. Fullkornsbröd - Vitt bröd ska undvikas i alla dess former men fullkornsbröd är en resurs du bör utnyttja. Det kommer att hålla din energinivå på en hög nivå under dagen samtdigt som du får i dig en hel del av det viktiga ämnet zink. Du kommer att bli mindre irriterad, inte trött så snabbt och du kommer att kunna koncentrera dig till 100% utan några jobbiga humörsväningarna!

9. Lax - Precis som sardiner så hamnar även lax på topp 3 listan över fisksorter som är berikade med Omega 3-fetter. Inte nog med det, utan lax har även bevisats ha stort inflytande på ditt minne så har du en tendens att glömma saker, ÄT MER LAX!

10. Mandlar - Nötter, i alla dess karaktärer, är bra för dig och din kropp. Inte minst mandlar då de ökar kroppens egna produktion av dopamin som i sin tur gör dig lycklig och glad! Man kan även prodcera dopamin på ett negativt sätt och en artikel som tar upp detta hittar du här

11. Pumpafrön/Pumpakärnor - En mycket bra källa till de livsviktiga Omega 3-syrorna. Varianterna kan variera en del när man äter pumpakärnor. Vi på Superhalsa.se rekommenderar att man lägger mellan 1-2 dl i sin havregrynsgröt på morgonen. Kan även fungera klockrent när man ska göra sin egen sallad.

12. Sallad - Du har säkert hört att mycket grönt på tallriken aldrig är fel. Det stämmer till 110%! Sallad innehåller ett ämne som kallas folsyra (en B-vitamin som boostar ditt humör) och det är ett ämne som kan hantera stress åt dig på ett bra sätt. Grönsallad innehåller även en mängd olika antioxidanter som håller de fria radikalerna borta från dina hjärnceller.

13. Linser - Linser hör hemma i kategorin baljväxter och det är en utomordentlig källa när man vill få i sig mer fibrer, protein, järn samt folsyra som toppar ditt humör på bästa möjliga sätt!

14. Ostron - Kanske inte världens roligaste grej att äta för många men ostron är högt berikade med zink som vi nämnde lite längre upp i texten är väldigt viktigt att få i sig både för energinivån och hjärnkapaciteten. 

15. Solroskärnor - Detta är både billigt, gott och nyttigt på samma gång! Solroskärnor får oss att producera det humörshöjande ämnet serotonin och kärnorna är även rika på Vitamin-E, fibrer, folsyra, Omega 3 och Omega 6. Ta en näve som fredagssnacks eller varför inte kasta i 1 dl i morgongröten !?

16. Saffran - De flesta av oss förknippar den extremt dyra kryddan saffran med våra kära lussekatter. Men att bara äta den en gång om året är också förknippat med dumhet då saffran enligt en undersökning som gjordes på 38 människor under 6 veckors tid sägs vara lika bra som Prozac när det gäller att behandla depressioner! 

17. Spenat - Även spenat hör till baljväxterna och det är ett mycket bra sätt att få i sig magnesium och fibrer på då spenat är berikat med dessa två ämnen. Ett tips är att krydda din spenat med någon hett krydda som exempelvis chilli eller värstingen utav dem alla, habanero. Då frisätter din kropp endorfiner och du kommer även omedelbart att börja bränna kalorier på grund av hettan! Men en varning, ta det väldigt lugnt om du tänker krydda med habanero...

18. Björnbär - Alla sorters bär är bra för din kropp men just björnbär är perfekt om du vill hålla dig glad och lycklig! Björnbär innehåller precis som alla andra bär massor av nyttiga antioxidanter och vitaminer samt folsyra som du nu borde veta toppar ditt humör på ett stabilt sätt.

19. Skaldjur - Känner du dig orolig, trött, irriterad eller deppig ? Då kan du mycket väl ha låga värden av ämnet selen. Prova då att lägga till skaldjur i din kost som t.ex räkor och kräftor (kräftstjärtar går att köpa om man inte vill ha besvär med att skala) så har du kommit en bra bit på vägen vill vi lova!

20. Choklad - Vi sparade det bästa till sist. Nämligen något som många av oss inte verkar kunna få nog av. Choklad. När vi äter choklad så känner vi oss ganska snabbt glada. Det beror på att vår kropp intar ett slags "lyckorus" av alla endorfiner som frisätts. Tyvärr varar den känslan inte så lång tid utan för att bevara den krävs det att vi äter mer och mer och sen lite mer... Men trodde du att vi skulle rekommendera ett 200 grams Marabou choklad varje dag så måste vi tyvärr krossa den drömmen här och nu. Är du ute efter att känna dig lycklig på lång sikt så ska du välja mörk choklad med en hög kakaohalt. Vi rekommenderar Lindts choklad som har en kakaohalt på minst 80%. Sen gäller 1 RUTA OM DAGEN. Inte hela chokladet på en och samma gång...

Det var hela listan! Nu återstår bara en sak. Gå in till köket, hämta papper och penna, sätt dig ner igen och börja skriv upp alla dessa livsmedel på handlingslistan. Radera tankar som "jag gör det imorgon" eller "det blir nog för dyrt". Du har bollen i dina egna händer och det är ditt liv. Varför då inte äta saker som garanterat kommer att hjälpa dig att må bättre och även göra dig lyckligare på lång sikt ?

17 Sep 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)