Spel kan ha olika syften

Den som någon gång har sagt att inget bra kan komma av spel och spelande bör verkligen tänka om. Detta kan nämligen ha flera olika syften, och det har aldrig varit så tydligt som det är idag. I och med människans förkärlek till att spela har andra instanser och företag börjat använda sig av spel i områden som man vanligtvis inte förknippar med just detta. Idag är spel ett sätt att lära sig nya saker och det kan faktiskt bidra till att vi blir mer hälsosamma.

För hälsa och utbildning

Alla spel är inte enbart till för underhållning och det finns faktiskt de som används i utbildnings- och hälsosyfte. Bland annat använder den svenska militären två typer av spel när de ska öva strategi och taktik. Det finns även särskilda spel som är framtagna för att träna upp synförmågan för de med nedsatt syn och det finns de som hjälper till att träna upp rörligheten i armar och händer hos stroke-patienter. För att bara nämna några få exempel.

/learn.jpg("Learn Key" (CC BY 2.0) av Got Credit.)

Gameification, eller spelifiering, har också blivit allt vanligare. Det innebär att man applicerar spelmekanismer inom olika områden. Dessa kan vara inom handel, IT eller till om med hälsa och kan innebära att man samlar poäng eller stiger i nivåer när man har genomfört vissa saker. På senare tid har det kommit ut spelliknande appar som hjälper oss att bli mer aktiva. Där kan man exempelvis få belöningar i form av rabatter eller att man skänker pengar till en god sak när man har utfört vissa aktiviteter och uppnått rörelsemål.

Viktigt att tänka på

Trots att spelen i sig kan vara bra, finns det saker man måste tänka på när man spelar, oavsett vad man spelar. Sittställning och miljö är enkla saker som man bör se över. Genom att sitta rätt belastar man varken rygg eller nacke, och genom att sitta i ett väl upplyst rum, som varken framhäver eller sänker bildkvaliteten på skärmen för mycket, undviker man risken att bli ljuskänslig. Genom att vid sidan av sitt spelande se till att man får tillräckligt med sömn och träning, samt att man äter en hälsosam kost, bidrar man till att ens speltid blir mer kvalitativ.

/gaming.jpg("Gaming game play video on tv or monitor." (CC BY 2.0) av nodstrum.)

Ökat spelansvar

Från och med nästa år kommer spelansvar att vara ännu mer i fokus än tidigare. Detta är för att den nya spellagen, som bland annat styr reglerna för spel på online casino, kommer att börja gälla den 1 januari. Det innebär att alla spelsajter i Sverige måste ta ett större ansvar över sina kunder och se till att de inte utsätts för ett riskfyllt spelande. Vissa företag arbetar redan med spelansvar och har tagit fram särskilda verktyg för att spelarna själva ska kunna mäta sitt riskbeteende, och att spelbolaget bättre ska kunna anpassa sitt utbud till varje spelare.

Spelande behöver med andra ord inte vara något negativt, utan kan vara med och hjälpa oss att stressa ned och förbättra hälsan, samtidigt som det skänker oss underhållning. Det gäller bara att hålla det inom rimliga gränser.

11 Dec 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)