Pröva på något nytt för hjärnans skull

När prövade du på att göra något nytt senast? Det är väldigt lätt att man hamnar i gamla vanor i livet och glömmer bort att testa nya hobbies eller rutiner. Forskning visar att alla, oavsett ålder, har nytta av att pröva på något nytt för hjärnans skull, oavsett om det handlar om sudoku eller något annat kreativt som att sy, sjunga eller måla, eller kortspel.

Kanske är det många som redan känner till att äldre damer spelar ofta bridge, men hur ofta hör man om kvinnor som spelar poker med varandra? Nu erbjuds det speciella pokerkvällar enbart för kvinnor med riktigt tunga vinstpotter. Fördelen med kortspel är att det är enkelt att börja, innebär ingen stor kostnad, går att ta med sig nästan överallt, och framför allt ett enkelt sätt att umgås med andra samtidigt som man ger sin hjärna lite gympa. Att spela tillsammans med enbart en kortlek är något som människan har gjort I hundratals år, även om kortets utseende och mängd har skiftat genom åren.

Varför är det bra för hjärnan att spela kortspel? Forskning visar att när människan och djur leker så sjunker våra stressnivåer i kroppen. Dessutom stimuleras tillväxten av nerver i hjärnan som styr känslor och och verkställande funktioner. När det kommer till själva kortspelet kan du lägga till extra fördelar: förmågor såsom minne, koncentration, logik och visualisering förbättras. Detta kan man speciellt se när det handlar om att man ska lära sig något nytt kortspel, eller om man spelar mot någon som är snäppet bättre än en själv. Och med tanke på att kortspel i sig erbjuder tiotals, kanske till och med hundratals olika former av kortspel finns det därför alltid något nytt att lära sig för att hålla hjärnan i trim.

 

Klassiska kortspel som vässar din hjärna

 

Patiens

Kortspelet som du kan spela själv. Ett klassiskt kortspel som många känner igen där reglerna är enkla och erbjuder flera utmaningar. Patiens skärper ditt korttidsminne och koncentration.

Hjärter

Ett kortspel som liknar patiens men är till för 3-6 spelare. Här vässar du din förmåga för multitasking, koncentration, minne, samt logiskt tänkande.

Finns i sjön

Fördelen med detta kortspel är att reglerna är lätta att förstå och passar därför för enkla kortspel över generationer. “Finns i sjön” vässar minnet, timing och strategiska förmåga.

Det finns även andra fördelar såsom förbättring av ens långtidsminne, likaså ens kognitiva förmåga. Sedan ska man förstås inte glömma den sociala aspekten av att umgås med andra som ska uppskattas, oavsett om det är ansikte mot ansikte eller över nätet. Huvudsaken här är att man ser till att testa nya kortspel eftersom när hjärnan har vant sig vid ett kortspel stagnerar de goda fördelarna efter ett tag och håller sig på samma nivå. Man lär sig dessutom snabbare nar man spelar med andra eftersom hjärnan har lättare att forma nya hjärnbanor när man pratar om ett nytt kortspels regler med andra.

Köp därför en kortlek och sök på reglerna för några av de kortspel som intresserar dig mest och ta med dig det till en kompis. Kom ändock ihåg - du är en vinnare oavsett eftersom din hjärna har blivit trimmad!

2 Jul 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)