Ny teknik som förbättrar din hälsa

Utan nya tekniska innovationer blir det ingen digitalisering, men då måste några gå i bräschen samtidigt som nya – och ibland oväntade – användningsområden kan uppstå. Inte minst inom hälsa och välmående.

Ny teknik och digitalisering kan förändra livsmönster som är genomgripande i våra vardagsliv, kanske även på områden där vi inte direkt ser kopplingen. Inte minst när det gäller vår hälsa, men utvecklingen startade nog inom andra industrier där digitaliseringen var en naturlig del redan från den allra första början. Något som sedan sprids vidare till andra industrier och branscher genom olika typer av gemensamma nämnare som i sig skapar nya produkter och användningsområden. Man kan med fog tala om en digital revolution.

Bransch i framkant

En bransch som banat vägen för den digitala revolutionen är spelindustrin som med lösningar som identifiering med Bank id, registrering utan krav på konto och snabba betallösningar med Swish lyckats öka produkttillgängligheten och därmed även upplevelsen för konsumenterna. Den teknologiska utvecklingen når obegränsade höjder i en tid då varken tid eller tålamod finns i överflöd. Det visar samlingssajten jämförcasino.se där Nyspins analyserat av Sebastian Liljegren är ett exempel på hur nya bolag anpassar sig till kundernas nya krav och behov för att kunna etableras på en konkurrenskraftig marknad. Men det finns som sagt fler områden där digitala lösningar får allt större plats. Hälsa och träning är ett sådant.

Medvetenhet och hälsa

/superhalsa-se-healthcare.jpg

Medvetenhet är kanske en av de viktigaste egenskaperna du bör bära med dig när det gäller att ta hand om dig själv och din hälsa. Hur mycket socker är det i brödet du köper? Effekter av snabba kolhydrater ? Hur många kalorier finns i bakad potatis?

Om sjukhusen har specialbyggd apparatur som ligger i medicinens framkant så finns det numera välutvecklad teknik som du som enskild person kan använda via din mobil eller dator. På så sätt kan vi alla och envar skapa medvetenhet som hjälper oss att öka kunskapen samt göra rätt val i livet i syfte att hålla oss friskare. Individualiseringen av olika tekniska hjälpmedel bidrar därmed inte bara till din egen hälsa, utan även folkhälsan som helhet, vilket indirekt kanske kan minska vårdens kostnader.

Hälsa och motivation

Motivation är en annan faktor där ny teknik har mycket att bidra med. Inte minst mentalt, då appar och nätsurfande främst erbjuder kontakt med likasinnade där man bistå varandra med uppmuntran och gemenskap.

En annan form av motivation är att samla statistik genom att mäta ens aktiviteter och framsteg, det vill säga hur långt, mycket och i vilket tempo man springer? Hur många steg man har gått idag, och så vidare. Saker vi kan mäta ger ett facit som i sig inte bara blir ett bevis på vad vi gör eller inte gör, men också ett sätt att motivera oss till att hela tiden förbättra siffrorna.

Minskade köer

De långa vårdköerna är ett konstant samhällsproblem, men även här kan tekniken bistå, dessutom på flera plan. Givetvis genom att förmedla grundläggande kunskap och förebyggande saker som exempelvis motion, men också genom nya former av kontakt med sjukvård som kan genomföras via webben. Genom frågebatterier, chattfunktioner och med hjälp av att skicka bilder, kan man numera undvika ett besök hos sjukvården och istället få hjälp med enklare diagnoser via webben. Så fort diagnosen blir något mindre självklar rekommenderas ett besök hos sjukvården, vilket även dessa webbplatser gör.

VR-teknik

Även VR-tekniken kan göra en hel del för vår hälsa, inte minst när det gäller träning. Där är Icaros ett lysande exempel på ett träningsverktyg där man ligger i plankans position men samtidigt upplever hur man flyger över diverse olika scenerier. Likt en fågel upplever man nya miljöer från luften och kanske orkar uthärda plankan lite längre än när man stirrar ned i ett betonggolv.

12 Feb 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)